Bolt Barn: Loudon, Tennessee

info

The Bolt Barn is a multi-purpose structure designed to accommodate the owner's variety of interests, hobbies and occupations. The program called for a barn hall, wash rack, tack room, hayloft, tow horse stalls, an apartment and a music studio. The owner also requested covered areas around the barn for vehicles, farm equipment, hay storage and a paddock. The traditional cantilevered barns of Appalachia provided an appropriate model and inspiration for the structure. The barn is placed on the highest elevation of the site. Its position, combined with the large cantilevered roof and arched skylight, creates an open yet sheltered presence on the site. The roof eave along the north side and continuously rises southward, its form recalling the mane of a horse. Within the uppermost portion, an observation nook provides a 360-degree view of the surrounding site. During the day, the skylight admits natural light into the barn hall and studio, and down the stair and apartment. At night, when lit from within, it functions as a beacon for the site. The columns and cantilevered beams are southern yellow pine and the structure is clad with red oak lab siding, milled on site, roof is corrugated aluminum and the sky light is corrugated plastic. This project won the AIA Honor Award E. Tennessee Chapter, 1999.